Kosár: 0 db

Autógumi kereső, méret alapján

Méret
/ R
Idény
Gyártó
Típus
Üzemanyag
Tapadás
Zaj

Autógumi kereső, autó alapján

Idény
Autómárka

Gumi + Felni összeszerelve

Idény
Autómárka

Acél- és alufelni kereső

Autómárka

Négy évszakos gumi: kinek ajánlott? (2017. 05. 15.)

Régen nem volt jellemző, ma már egész Európában, így Magyarországon is egyre nagyobb a négy évszakos gumik iránti kereslet. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban a gyártók ezen a területen is sokat fejlesztettek, így a négy évszakos gumi igazán jó alternatíva lehet a téli-nyári külön abroncsok helyett, persze csak néhány fontos feltétel teljesülése esetén.

  • Azoknak akik évente max. 10 ezer kilométert autóznak
  • 150 lóerő teljesítmény felett nem ajánlott.
  • A jogszabály szerint télinek számít (van rajta hópihe jelölés)

A négy évszakos gumi alapvetően gazdasági döntés, ráadásul éppen azoknak ajánlott, akik amúgy sem járnak sokat az autójukkal. Persze kényelmi szempontból is jó választás, hiszen nem kell évente kétszer gumishoz járni, vagy otthon abroncscserével, no és persze tárolással foglalkozni. Tegyük mindjárt hozzá, ez utóbbiak kihagyásával is pénzt takarítunk meg.

Mennyibe kerül a négy évszakos gumi?

Ha azonos márkát veszünk alapul, akkor a nyári gumi árához képest a téli 10-15 százalékkal, a négy évszakos pedig további 10-15 százalékkal drágább. Ezt és a tárolási, cserélési költségeket figyelembe véve ezért azoknak éri meg a négy évszakos gumi, akik évente maximum 10-12 ezer kilométert mennek járművükkel. Régen egyébként ez a táv valahol éppen a felénél, 5-6 ezer kilométernél mozgott. Azóta azonban a sok fejlesztésnek köszönhetően a négy évszakos gumik kevésbé kopnak.

Ma már nagy a kínálat (13-tól 18 collig), defekttűrő változat is elérhető. Így nem is csoda, hogy a négy évszakos gumikról is rendszeresen készülnek tesztek, akár még olyanok is, ahol szezonális gumival mérik össze jóságukat. Aki esetleg aggódik a téli tapadási jellemzők miatt, annak elmondjuk: több olyan országban, ahol időszakosan téli gumi használatát írják elő, ott a négy évszakost is elfogadják, ha rajta van az M+S jelölés. Fontos azt is tudni, hogy éppen a téli használat okán a négy évszakos gumi akkor válik csereéretté, ha a profilmélység 4 mm alá esik.

Mikor váltsunk négy évszakosra?

Amerika bizonyos részein személyautóknál, Európában inkább a valóban zord körülmények között használt terepjáróknál (nem SUV!) új autókat is szerelnek már négy évszakos abronccsal. Cserélni új autón azonnal nem érdemes, de a futásteljesítményt figyelembe véve az első nyári garnitúra elkopása után már igen. Így 5-6 éves autóknál jó választás lehet, legalábbis a 160 lóerő alatt. A sportosabb járművek esetében a nagy teljesítmény, illetve a forszírozott vezetési stílus viszont sokkal inkább megkívánja az évszaknak megfelelő abroncsot.


×

 

 

A weboldal cookie-kat használ. Az "OK" gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król az itt olvashat.